EN OVERSIKT

Gå dypere inn i praksis, historie og teksttradisjoner innen yoga. Et 300-timers kurs for de sanne søkerne av yogisk visdom og praksis. Dette er et kurs rettet mot yogalærere, erfarne utøvere og for de som ønsker å utforske de dypere aspektene ved yoga.

Dette kurset er designet for å fremme en bedre forståelse av de mange praksisene innen yoga, hvor de kommer fra, deres opprinnelse og hvilke klassiske tekster som inspirerte dem. Det er et kurs som tar sikte på å forstå de viktigste tekstene og tradisjonene og konteksten de vokste ut av. Vårt hovedmål er å tilrettelegge for en dypere oversikt over praksis, relevans og metodologi av yoga i dagliglivet. Denne fokuserte studien av hovedtekster, teori, praksis og utviklingen av yoga vil gi deg en klar forståelse av yoga i det 21. århundre, samt en dypere forståelse av relevansen av yoga i dagliglivet.

Yoga på sitt beste beriker våre liv. Det motsatte ødelegger det, og vårt hovedmål er å fjerne det moderne oppstyret rundt yoga og bringe klarhet og innsikt inn i hjertet av saken, hva yoga egentlig er.

Kursets fasilitatorer er professor Knut Axel Jacobsen, Alexander Medin og Daniel Simpson blant andre.

KURSSTRUKTUR OG GENERELL OVERSIKT

Den generelle oversikten over kurset er delt inn i ni moduler over ti måneder. Det vil være seks 3-dagers samlinger på Nøsen Yoga og Fjellhotell. En modul med digitale klasser annenhver uke, en for essay-skriving og en avsluttende presentasjon du vil holde for gruppen.

DATOER FOR 2025/26

  • 04 – 06.  April (Nøsen/Oslo) Knut Axel, Alexander GRUNNLEGGENDE OM YOGA

  • Digitale klasser 9 måneder. April-Desember (klasser annenhver uke)

  • 09 – 11. Mai (Nøsen) Knut Axel, Alexander GRUNNPRINSIPPENE I SANKHYA

  • 05.07. Sept (Nøsen/Oslo) Daniel Simpson, Knut Axel, Alexander SAMMENLIGNING AV BUDDHISME OG YOGA, intro til Hatha

  • Skriftlige oppgaver sept-desember (To essays etter eget valg)

  • 24 – 26. Oktober (Nøsen) Daniel Simpson, Knut Axel, Alexander YOGADARSHANA + Intro til Hatha

  • 21 - 23. November (Nøsen) Daniel Simpson, Knut Axel, Alexander Mc YOGA

  • Presentasjoner (En avsluttende presentasjon for gruppen)

  • 23 - 25. Januar 2026 (Endelig avslutning. Nøsen/Oslo) Daniel Simpson, Knut Axel, Alexander YOGA FOR DET MODERNE LIVET

    OVERSIKT OG MODULPLAN - detaljert beskrivelse, rull nedover


Vårt overordnede mål er å veilede deg i praksis, studier og utvikling av yoga og hjelpe deg med å få en klar forståelse av emnet. I tillegg til den grundige studien av klassiske tekster, vil du lære teknikker relatert til fysiske stillinger, meditasjon og pustearbeid. Du vil også lære anatomi, undervisningsmetodikk og delta i gruppediskusjoner relatert til undervisning.

Nedenfor er en oversikt over hva du kan forvente å lære på et personlig nivå og som lærer:

  • Utvikle en solid forståelse av de viktigste tekstene, historien og utviklingen av yoga.

  • Utvikle en solid forståelse av de ulike teknikkene, effektene og virkningen av yogastillinger, pustearbeid og meditasjon på kropp/sinn og nervesystemet.

  • Utvikle en klar forståelse av myke og skånsomme stillinger som kan helbrede fysisk spenning, belastning og ulike typer traumer.

  • Lær spesifikke pusteteknikker som renser kropp og sinn og gir økt energi, velvære og innsikt.

  • Få en klar forståelse og erfaring med 1. og 2. serie av Ashtanga Yoga.

  • Lær enkle meditasjonsøvelser som fremmer konsentrasjon og åpner for større velvære.

  • En introduksjon til grunnleggende mantraer fra de vediske skriftene.

  • En klar forståelse av den moderne historien og utviklingen av yoga.

  • En dypere forståelse av anatomi.

  • Lær en kritisk analyse av tekster, se sammenhenger og lær nye perspektiver på hva yoga er.

  • Kunne lede 1. og 2. serie av Ashtanga Yoga med telling, korrekt uttale, mestring og forståelse av de forskjellige stillingene.

  • Kunne holde Yoga Gently, Hatha og generelle Yoga Flow-klasser.

  • Holde debatter og presentere foredrag om ulike aspekter ved yoga.

  • Få en dypere erfaring med yoga.

  • Kunne demonstrere ting tydeligere.

  • Føle deg mer selvsikker og avslappet i alt du gjør.

  • Motta støtte og konstruktive tilbakemeldinger fra dine medstudenter og lærere.

  • Bli mer produktiv i din skriving, undervisning og forelesning om yoga.

OVERSIKT OG STUDIEPLAN FOR HVER MODUL

Modul 1: 04 – 06.  April. (Nøsen) 

En introduksjon til praktisk indisk filosofi og de overordnede mål og hensikter med yoga.

Litteratur: Flood, Gavin. An Introduction to Hinduism. Cambridge: Cambridge University Press, 2017. Hamilton, Sue. Indian Philosophy: A very short introduction. Oxford UP, 2001. Olivelle, Patrick, 1998. “Introduction”. In Patrick Olivelle, The Early Upanishads, 3-27. Oxford: Oxford University Press.

Filosofi: Gjennomgang av kursplanen og en oversikt over de grunnleggende indiske filosofiske retningene og søken etter mening.

Praktisk: Oversikt over spesifikke praksiser som helbreder kropp, sinn og nervesystem. En introduksjon til sanskrit-bønner og mantraer.

Modul 2: Digitale klasser på nett. 9 måneder. april-desember

Annenhver uke klasser i de temaene vi har studert så langt.

Litteratur:

Filosofi:

Praktisk: Nyt innsikten av personlig praksis.

Modul 3: 09 – 11. Mai (NøsenKnut Axel, Alexander

En introduksjon til den klassiske Sankhya-filosofien og tradisjonen.

Litteratur: Sāṅkhyakārikā av Īśvarakṛṣṇa. Jacobsen, Knut A. Yoga in Modern Hinduism. Hariharānanda Āraṇya og Sāṃkhyayoga. London: Routledge, pocketutgave, 2020. Jacobsen, Knut A. "What Similes in Sāṃkhya Do: A Comparison of the Similes in the Sāṃkhya texts of the Mahābhārata, the Sāṃkhyakārikā and the Sāṃkhyasūtra." Journal of Indian Philosophy 34 (2006): 587-605.

Filosofi: En dypere forståelse av Sankhya-filosofien som en åndelig praksis. Hvordan bygge et vokabular for å kartlegge og forstå sinnet og lære å skille mellom flyktige og ikke-flyktige mønstre i sinnet.

Praktisk: En klar forståelse av Primary Series av Ashtanga Yoga. Yoga-gentle praksiser, meditasjonsteknikker på diskriminering og hvordan utvikle en indre stabilitet i sinnet.

Modul 4: 05 – 07. Sept (Nøsen/Oslo) Daniel Simpson, Knut Axel, Alexander

Likheter og forskjeller i praksis av Sankhya/Yoga og buddhisme + Bhagavad Gita. Intro til Hatha Yoga.

Litteratur: Yogasūtra og Vyāsabhāṣya (Pātañjalayogaśāstra av Patañjali). Bhagavadgītā, Kaṭha Upaniṣad. Singleton, Mark og James Mallinson (red.), Roots of Yoga. London: Penguin Classics, 2017

Filosofi: En oversikt over hvordan både buddhisme og Sankhya/Yoga begge vektlegger meditasjon og etisk atferd, men har forskjellige filosofiske grunnlag og endelige mål.

Praktisk: Sikring av en god personlig praksis. En introduksjon til 2. serie av Ashtanga Yoga. Yoga-gentle øvelser og personlige praksiser av mantra, pustearbeid, japa og meditasjon.

Modul 5: Skriftlige oppgaver juni-desember (To essays etter eget valg)

Modul 6: 24 – 26. Oktober (Nøsen) Daniel Simpson, Knut Axel, Alexander

Den grunnleggende verdensanskuelsen av yoga + En oversikt over utviklingen av Hatha Yoga.

Litteratur: Yogasūtra og Vyāsabhāṣya (Pātañjalayogaśāstra) av Patañjali. The Amaraugha and Amaraughaprabodha of Gorakṣanātha, i The Amaraugha and Amaraughaprabodha of Gorakṣanātha: The Genesis of Haṭha and Rājayoga. En kritisk utgave og annotert oversettelse av Jason Birch. Puducherry: Institut Français de Pondichéry, 2024, sider 107-124. Jacobsen, Knut A., Yoga in Modern Hinduism: Hariharānanda Āraṇya og Sāṃkhyayoga. London: Routledge, pocketutgave 2020. Singleton, Mark og James Mallinson (red.), Roots of Yoga. London: Penguin Classics, 2017. Mallinson, James. “Yoga: Haṭha.” I The Encyclopedia of Philosophy of Religion. Vol. 4, (Q-Z). Redigert av Stewart Goetz og Charles Taliaferro, 2526–2529. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell, 2021

Filosofi: En dypere forståelse av praktisk yogafilosofi. Formål, metoder og måter å forstå yoga på. En undersøkelse av vokabularet som brukes, kartleggingen av sinnet og viktigheten av etikk. Hva innebærer åndelig vekst, selvrealisering og en integrasjon av yoga i dagliglivet?

Praktisk: En dypere undersøkelse av de moderne utviklingene av Hatha Yoga. En undersøkelse av personlig praksis.

Modul 7: 21 - 23. November (Nøsen) Daniel Simpson, Knut Axel, Alexander

Den moderne historien og utviklingen av yoga. Fra askese til Mc Yoga.

Litteratur: Singleton, Mark og James Mallinson (red.): Roots of Yoga. London: Penguin Classics, 2017. Jain, Andrea R. “Who Is to Say Modern Yoga Practitioners Have It All Wrong?: On Hindu Origins and Yogaphobia.” Journal of the American Academy of Religion. 82,2 (2014): 427-471. Singleton, Mark. 2015. “Yoga and Physical Culture: Transnational history and blurred discursive contexts.” I Knut A. Jacobsen, red., Routledge Handbook of Contemporary India, 172-184. London: Routledge, 2015.

Filosofi: En studie og utforskning av den moderne utviklingen av yoga i det 20. og 21. århundre. Diversifisering, markedsføring og kommersialisering av yoga i vår moderne tid. Forbindelsen mellom moderne yoga og tradisjonell Hatha Yoga.

Praktisk: En introduksjon til avanserte yogastillinger og deres effekt på kropp/sinn og nervesystemet. Enkelhet er nøkkelen! Avanserte praksiser av pustearbeid og meditasjon.

Modul 8: Presentasjoner

Presentasjonsemner

Modul 9: 23 - 25. Januar (Nøsen) 2026 YOGA, I DET MODERNE LIVET

Litteratur: En presentasjon av noen av de skriftlige oppgavene du har skrevet og en avsluttende presentasjon for gruppen.

Filosofi: En god yogalærer vil kombinere autentisitet, medfølelse, tålmodighet og dyp kunnskap om yoga med effektiv kommunikasjon. Han/hun vil tilpasse seg elevenes behov og møte alle med respekt. De vil skape et trygt, inkluderende og inspirerende miljø som fremmer harmoni og personlig vekst. De vil lede med eksempel og vise lidenskap og dedikasjon til yogapraksis.

Praktisk: En undersøkelse av ulike yogateknikker, hvorfor vi gjør dem og deres effekt på kropp/sinn og nervesystemet.

Om Lærere

Knut Alex Jacobsen

Knut Axel Jacobsen er en norsk religionshistoriker og professor ved Universitetet i Bergen. Han har en doktorgrad fra University of California at Santa Barbara (1994) og har vært professor ved Universitetet i Bergen siden 1999. Hans hovedområder innen undervisning inkluderer hinduistiske tradisjoner, sikhisme, jainisme, indisk buddhisme, indisk filosofi og yoga.

 

Jacobsens hovedområder innen forskning inkluderer Sāṃkhya, Yoga, pilegrimssteder i Sør-Asia, og sørasiatiske religioner og migrasjon. Han er grunnlegger og sjefredaktør for det seks bind store Brill's Encyclopedia of Hinduism (2009–2015) og sjefredaktør for Brill's Encyclopedia of Hinduism Online. Han er forfatter eller redaktør av mer enn 40 bøker, på norsk og engelsk.

Daniel Simpson

Daniel gjør filosofi tilgjengelig og morsomt. Han er forfatteren av The Truth of Yoga, en engasjerende guide til de viktigste yogiske tekstene og praksisens historie. Han er også vert for podcasten Ancient Futures, som utforsker hvordan tidløs visdom former moderne liv. Daniel underviser i kurs ved Oxford Centre for Hindu Studies, på yogalærerutdanninger rundt om i verden, og via sin nettside truthofyoga.com. Han har en mastergrad i yogastudier fra SOAS (University of London) og et bredt spekter av praktisk erfaring. I en tidligere inkarnasjon var han utenrikskorrespondent, og jobbet for Reuters og The New York Times.

Daniel underviser ved Oxford Centre for Hindu Studies, på yogalærerutdanninger rundt om i verden, og via nettstedet sitt  truthofyoga.com.

Alexander Medin

R. Alexander Medin har undervist yoga i 28 år. Han ble sertifisert av den legendariske Sri K. Pattabhi Jois i 2002, en utmerkelse kun oppnådd av kun 33 personer. Han har en MA i Sanskrit og Indiske Religioner (SOAS 2004) og har hatt privilegiet å reise verden rundt å undervise yoga. Han er gründeren av Puro Yoga, Stiftelsen Back in the Ring og Nøsen Yoga og Fjellhotell.

Alexander er et klassisk løvetannbarn. Tross en trøblete oppvekst ble han norgesmester i Breakdance (1984) og senere boksing (1987) før han fullførte en klassisk ballett utdannelse (1990). Han jobbet senere fem år som danser og musikalartist før han fikk privilegiet å undervise yoga. .

Dr. Vigneshwara Bhat

Vighneshwara Bhat er skolert i den klassiske Sanskrit disiplinen og har en Vidan grad i Mimamsa, Dharmashastra, Agama og Yajurveda fra Sanskrit College i Mysore. Han er Indisk mester i debatt innen de filosofiske grenene av Mimamsa og Dharmashastra. Vigneshwara har også skrevet mange bøker på Sanskrit og er assisterende professor ved  ”Amrita Vishwa Vidyapeetham, Amrita school of arts and sciences” i Mysore, Vigneshwara har også vært foreleser ved Rama Krishna Mission i Mysore.  
Vigneswara er med som foreleser online.

Dr. Vijaya Kumar Manya

Vijaya Kumar er en tradisjonell indisk pandit. Han har også en doktorgrad i «yoga og helse». Han studerte Vedaene på en tradisjonell måte ved Sringeri Mutt. Senere studerte han i seks år ved Sanskrit College i Mysore. Her fordypet han seg i yoga og fullførte senere en Vidvat-grad i Nyaya (indisk logikk) og Vedanta. Som student vant han mange priser og ble nasjonal mester i Sanskrit debatt på temaene Sankhya og Yoga.

Etter at han fullførte studiene, flyttet han tilbake til landsbyen sin (2010) og startet en tradisjonell Yoga Gurukulam. Dette stedet besøkes nå av mennesker fra hele verden som kommer for å fordype seg i studiet av yoga og vedanta.

Trine Tschudi

Trine har vært i treningsbransjen siden 1980 og er utdannet personlig trener, Pilates- og Yogainstruktør fra USA, England og Norge.

 Hun har startet, eid og drevet flere treningssentre og har vært involvert i instruktørutdanning de siste 15 årene. Til daglig jobber hun som personlig trener og som Yoga- og Pilatesinstruktør på SATS CC Vest. 

Hun har selv hatt selv hatt mye skader etter bil og ride ulykke er opptatt av at all fysisk aktivitet skal være godt og sunt for kropp, sinn og sjel.


Priser og betalinger

Antall deltakere er satt til maksimalt 22.

Prisen for kurset er NOK 59,900 med bindende påmelding. De første NOK 9,900 betales på forhånd for å sikre en plass, og er ikke-refunderbare.

Resterende betaling gjøres i sin helhet eller fordeles over fire betalinger (på NOK 12,500 hver).

Betalingen dekker:

  • Undervisning og kursmateriell (digitalt)

  • Kost på Nøsen Yoga og Fjellhotell (3 vegetariske/veganske måltider hver dag)

  • Overnatting i delt rom på Nøsen Yoga og Fjellhotell. Ønsker du enkeltrom, er det et lite tillegg på prisen på NOK 400 per natt.

Nøsen ligger 3 timer fra Oslo i storslåtte omgivelser på fjellet mellom Hemsedal og Fagernes. For de som ikke har bil, kan vi hente på Gol eller Fagernes.

Kurset er godkjent av Yoga Alliance.

Betalingsfrister er satt (du vil motta fakturaen ca. 15 dager før fristen)

  1. Desember 2024: NOK 12,500

  2. Mars 2025: NOK 12,500

  3. August 2025: NOK 12,500

  4. Oktober 2025: NOK 12,500

Har du spørsmål?

For ytterligere spørsmål om kurset, vennligst kontakt ram@nosenyoga.no
For spørsmål om booking (kost, losji), vennligst kontakt post@nosenyoga.no


Om Nøsen Yoga og Fjellhotell

Tre timer unna kjas og mas i Oslo, omgitt av vakker natur og ville fjell 906 meter over havet, har vi skapt et sted du kan nyte yoga, deilig sunn mat og fjellenes ro.

Sikre din plass!