Blogg - NO - posts — Nøsen Yoga og Fjellhotell

Viewing entries by
Alexander Medin

Ungdom og utenforskap. En fagdag på Nøsen.

Share

Ungdom og utenforskap. En fagdag på Nøsen.

Fredag den 15 september hadde vi gleden av å samle fagfolk fra Hallingdal og Valdres til samtaler rundt «Ungdom og Utenforskap» på Nøsen. Det ble en fin dag med gode innspill fra hvert dalføre og berikende innspill fra BITR deltagerne som bor her på fjellet. Vi hadde også gode faglige innlegg fra en hus-psykolog, to leger og ulike personer som jobber på feltet. 

Vi hadde mange gode dialoger, trente litt yoga, spiste god mat, delte erfaringer og fikk nye perspektiver på en voksende og kompleks problemstilling.

Konsekvensen av utenforskap fører med seg mange utfordringer som:

  • Mangel på utdanning og jobbmuligheter.

  • Psykisk uhelse.

  • Isolasjon.

  • Manglende selvbilde og selvtillit.

  • Kriminalitet.

  • Rusavhengighet.

  • Dårlige rollemodeller.

  • Radikalisering.

  • Stigma.

Her er noen av de viktige punktene vi drøftet:

Hva er det egentlig ungdommer trenger for å engasjere seg i livet?

Anerkjennelse og forståelse. Voksne som lytter, viser empati og tar deres følelser på alvor. Trygge relasjoner. Tilhørighet og å kunne være del av et fellesskap. Tilgang til psykososial støtte, om man sliter følelsesmessige eller mentalt. Terapi? Aksept, å kjenne seg bra nok! Tålmodighet. Håp. Utdanning og jobbmuligheter. Livsferdigheter. Positive rollemodeller. Inkluderende samfunnsaktiviteter. Sport, kunst og kultur, frivillig arbeid. Helsetjenester?

Hvordan skaper man større trygghet og mening i de unges liv?

Gode støttende relasjoner. En voksen kan gjøre en enorm forskjell. Å bli sett. Tilgang til profesjonell hjelp eller mennesker med livserfaring, som kjenner problemstillingen. Mentorprogram. Fritidsaktiviteter. Livsferdighetsopplæring. Matlagning, konfliktløsning, budsjettering. Inkluderende skolemiljø. Forståelse av karrieremuligheter og samfunnsengasjement. Styrke familierelasjoner. Ungdomsledet initiativ. Åpen dialog. Større fokus på ungdommens styrker. Det er ingenting feil med dem!

 Hva er arenaer som gir mening, mestring, håp og tro på framtiden for de unge?

Utdanningsinstitusjoner, ulike yrkesopplæring og praksisplasser, fritidsklubber, mentor og veiledningsprogrammer, frivillige organisasjoner og ulike støttegrupper. Natur og friluftsliv, Digitale og sosiale plattformer.  

 Hvordan skaper man større ansvarsfølelse, engasjement og mening for målgruppen?

Involver dem i beslutningsprosesser. Gi dem reelle oppgaver. La de ta del av ulike mentorprogram. Meningsfulle aktiviteter. Egne initiativ fra ungdommen. Gi dem feedback og anerkjennelse, Gi med opplæring i livsferdigheter, grunnleggende verktøy i eget liv som: beslutningstaking, problemløsning, konflikthåndtering osv. Trygge miljøer. Vær informativ, skape rom for refleksjon og fokuser på deres styrker.

Rent praktisk og konkret? Hvordan kan vi bedre hjelpe ungdommer og unge voksne som faller utenfor? Handlingsorienterte og lett-tilgjengelige tiltak:

Hjelpe de å erkjenne utfordringene de står i samtidig lære dem å forstå de må ta grep. Balanse. Ikke undervurdere egenerfaring. Ungdomssentre. Arbeids og praksisplasser. Mentorprogrammer, helsetjenester, fritidsaktiviteter, livsferdigheter, støttegrupper og samfunnsengasjement. Innarbeide/ lære bort kunnskap om medmenneskelighet og indre resiliens. Viktigheten av gode fellesskap fra tidlig alder. Mening, mestring og inkludering.

Etter lunsj avsluttet vi med ulike innlegg og delte inn i frem grupper der man felles jobbet fram noen gode svar på:

1.        Hvordan kan vi bedre nå ungdommen på deres premisser.

2.        Kan ulike mentorordninger være en løsning?

3.        Er fysisk aktivitet og en bedre forståelse av kroppen viktig? Hvorfor?

4.        Hvordan skaper vi større anerkjennelse og forståelse for målgruppen. Rent praktisk.

5.        Hvordan bygger vi tryggere og mer pålitelige relasjoner med målgruppen?

6.        Utdanning – Hvordan kan vi vekke en større nysgjerrighet og sult for kunnskap blant målgruppen?

7.        Hvordan kan vi være mer behjelpelig, inkluderende, og la de kjenne på tilhørighet og fellesskap?

8.        Hvordan kan vi bedre tilrettelegge for ulike jobb, arbeidspraksis og utdannelse muligheter?

9.        Hvordan fremmer vi nye livsferdigheter for målgruppen og hva er viktig?

10.    Hva trengs for å skape et mer inkluderende skolemiljø?

11.    Hvordan vekker vi en bedre forståelse for de unges karrieremuligheter?

12.    Hva kan vi konkret gjøre for å skape mer engasjement og få ungdommen til å ta egne initiativ?

13.    Hvordan fokuserer vi mer på de unges styrker og løfter fram de unike egenskapene de har?

14.    Psyiske Helse – Hvordan fremme en bedre mental helse og større trygghet hos målgruppen?

15.    Hvordan skape et mer inkluderende miljø som fremmer mangfold og aksept for målgruppen?

Har du lest så langt, så takker vi for oppmerksomheten. (Del gjerne spørsmålene med andre og lytt til ungdommen, lær fra dem og kom med innspill etter kapasitet og evne.)

 

Takk til alle som deltok og var med å berike våre perspektiver!

Share

Share

Podcast: Hennings Verden snakker med Alexander. Hva er Yoga?

Alexander er kjent for mange i Yoga-miljøet som en av de fremste lærerne i Norge. Han har startet Yoga for tidligere rusavhengige og innsatte i fengsler - Back in the Ring (BITR). Han er i tillegg eier, hotelldirektør og yogalærer på Nøsen Yoga og Fjellhotell.

E8BA8F64-60E0-43BC-98E7-25AB6BB78137_1_201_a.jpeg

Share

Podcast: Det burde vært en film...

Share

Podcast: Det burde vært en film...

Det burde vært en film, sa Sjur Dagestad fra Innoco da han intervjuet sjefen vår. I stedet ble det en podkast. Hør selv å se hva du synes. Vi heller mot å være enige med Sjur….

Ikke det minste rart at bleien innimellom havner på hodet. Foto: @malsax

Ikke det minste rart at bleien innimellom havner på hodet. Foto: @malsax

Podcast laget av Innoco pr. 27. mai: Back in the Ring.

Du finner den her:


Eller her.

Share

Motivasjon.

Share

Motivasjon.

Det er ikke alltid like lett å finne motivasjon. Til egenpraksis (yoga), hjemmekontor, stå opp tidlig, enda flere digitale møter, finne mening og ha selvdisiplin… i disse Korona tider. Det er så lett å bli lei denne fellesdugnaden. Det å «stille opp for fellesskapet» ble langt mer utfordrende enn vi kunne forvente oss. Samtidig har vi ikke noe valg. Det er nå det gjelder, det er nå vi må ta grep, være forsiktig, ta de rette prioriteringene og gjøre de rette valgene.

Foto: Nicki Twang - www.twang.no

Foto: Nicki Twang - www.twang.no

Akkurat som med yoga. Det er nå det gjelder. I hvert øyeblikk! Noen dager kan det være lett, andre dager er det vanskelig, men yoga er alltid tilgjengelig som den forenlige stabile kraft i kropp og sinn. Det er bare et hav av ignoranse, rastløshet og forstyrrelser som kommer i vegen. Derfor er det så lett å forstyrres, overmannes, utmattes og bare resignere når livets utfordringer og uendelige kaos gjør seg gjeldene.

Akkurat som med Covid eller som det uforutsette i livet - vi må komme oss igjennom det. Helst uten mer lidelse og forhåpentligvis med litt mindre smerte enn vi allerede har opplevd og skapt. Klarer vi å gå videre med løftet hode og finne klarhet og styrke i noe som er stabilt? Yoga, når det er som best, fremmer stabilitet, styrke, klarhet og kraft på alle plan. Utfordringen er bare, hva velger vi å se, hva prioriteter vi og hva fokuserer vi på når det er ordentlig vanskelig?

Forhåpentligvis skal de fleste av oss komme oss gjennom Covid krisen og alle våre livskriser, men hva er det vi opplever på vegen? Blir vi en bedre utgave av oss selv, kan vi foredle oss, utvikle oss og vokse som mennesker? Eller mister vi oss selv i prosessen?

Alt vi eier og har skal vi en dag miste. Det er uunngåelig. Det viktigste av alt vi har er et harmonisk sinn, en indre balanse, en nærhet til livet i hjerte, hjerne og sinn som gir klarhet og tilstedeværelse. Det er så lett å glemme i disse livskriser. Vi sluntrer, glemmer, prioriterer feil, og uten at vi merker det står vi på sidelinjen til livet istedenfor å aktivt delta.

Så kjære venner ikke mist motet i disse vanskelige tider. Saker endrer seg, alt er i konstant bevegelse. Vi må pass på å ikke minste vårt eget sinn! Spør heller deg selv: «Hva velger du å fokusere på, hva er det du prioriterer?» Kan du ta vare på de små øyeblikkene her og nå? Kan du finne stabilitet, klarhet og glede små ting, nære relasjoner og i øyeblikk, her og nå? Det er mye styrke i det. Det er en dypere form for mening vi lett mister i alt annet som skurrer og forstyrrer. Så våg å ta tak i det enkle, ta vare på livet, deg selv, dine nærmeste, det vakre samfunnet vi lever i. Her og nå.

Det er det største livet kan lære oss. Ikke for at vi skal bli noe, frykte noe eller lengte etter å være et annet sted. Men fordi vi fortjener indre klarhet, glede og en nærhet til livet i seg selv. Det finner vi ikke i de konstante ytre forstyrrelsene men i tilstedeværelsen av en kraft som bare er.

Det er yoga på sitt beste, men for å forstå det og oppleve det må vi øve oss på å luke bort alt som forstyrrer og beskytte det som lindrer og gir klarhet til livet her og nå. Lykkes vi med det blir alt bra.

Share

Ikke gi opp.

Share

Ikke gi opp.

Det siste året har vært tøft for alle. Tålmodige har vi ventet på at ting skal bli bedre. Så blir det plutselig mye verre! Livet er utfordrende nå og det er så lett å irritere seg, klage, løfte en pekefinger og kommentere i vilden sky.

Det er forståelig at mange sliter og har det tøft. Dette er de vanskeligste tidene på flere tiår og vi har vel ikke helt sett konsekvensene av alt ennå. Så hva gjør vi? Fortsetter å klage eller bretter opp armene og finner et stabilt fokus?

Foto: Nicki Twang - www.twang.no

Foto: Nicki Twang - www.twang.no

Vi velger det siste. Alt er jo i konstant endring. Oppturer og nedturer avløser hverandre i en evig syklus. Vi kan spinne rundt i en runddans, eller vi kan stoppe opp, ta en liten «re-sett» og fokusere på det som virkelig betyr noe: harmoni, indre glede, selvinnsikt, gode samtaler, møter mellom mennesker og en dyp forståelse og engasjement for menneskeverd, likeverd og at vi trenger hverandre i denne vanskelige tiden.

Isolasjon og utenforskap gjør oss syke og det er så lett å visne i egne begrensninger og en kjedsommelig digital virkelighet. Alt blir distansert, ting mister lett mening og vi befinner oss i en kjedelig TV-serie som aldri slutter. Om vi ikke selv tar grep. Løfter oss opp, trykker på Av-knappen av all unødvendig (dess) informasjon som preger og farger våre liv.

Endring kommer. Det ser tross alt litt lysere ut, men hvilken endring har skjedd i oss selv? Har vi blitt tyngre i kropp og sinn eller klarer vi å løfte blikket, se helheten og fokusere på det som er stødig.

Yoga gjør vondt til tider. Det er utfordrende, akkurat som livet, men når vi rommer våre vondter og verker, stivhet og trangsyn, åpner det seg et indre rom som gir nye perspektiver, klarhet og stabilitet. Finner man harmonien der blir hverdagen så mye lettere å leve. En indre gnist og glød lyser vei, du finner en ny forankring som utligner forvirringens spinnville mørke kaos når det mister sitt holdepunkt over oss i sinnet, hverdagen og livet.

Share

Livets kaos.

Share

Livets kaos.

Hverdagen er overveldende til tider. Jeg strekker ikke til, jeg går meg vill i mitt eget kaos og mister retning, fokus og handlingskraft. Livet kan være så lamslående og uoversiktlig at det enkleste ville være å legge seg ned. Gi opp. Sakte forsvinne uten at noen merket det.

Alex og Ellen blogg.jpg

Å praktisere yoga gjør oss godt på mange plan. Vi får en ny opplevelse av kropp og sinn og kanskje vår bevissthet våkner litt mer til liv? Kunsten, kraften og finessen med yoga er å åpne oss til den indre tilstedeværelsen av liv som eksisterer i hvert øyeblikk. En nådegave, et indre vitne, uavhengig av alt jeg tenker og føler. Slutte å jage resultatene og heller romme det rene og enkle, det klare i å være til stede her og nå. Lykkes vi med det blir det lettere å romme alle våre flauser og lidelser, ubalanser og forstyrrelser og rette fokus mot den indre bevissthet som sentrerer og integrerer. For det er yoga, den bevisstheten som bor i oss og ikke er alt det andre, ikke det virvar av tanker og følelser som spinner løpsk hver eneste dag.

Så i vanskelig stunder, ta en pause, ta noen ekstra pust og kjenn etter hva du rommer på ekte. La det få en solid forankring i dette byggverk av en kropp vi bærer rundt på.

Glimtvis opplever vi yoga i hverdagen. Men for å bedre forstå det må vi øve oss på å utvikle ren tilstedeværelse her og nå. Både i yogaøvelsene vi gjør og i hverdagslivet. Det som hindrer oss, er våre fastlåste tolkninger av virkeligheten, av hvem vi tror vi er. Sinnets rastløse mønstre. Paradokset er at vi må se, føle og forstå disse for å gradvis kunne endre dem og åpne oss til det innerste stødige som bare er. Det er yoga i praksis.

Share

Hva er Yoga?

Comment

Share

Hva er Yoga?

Yoga beskrives som tidløs i de klassiske tekstene. Hvordan beskriver man dette evinnelige i den overflod av former, stiler og disipliner som nå florer i vårt lille yogaunivers? Er min stil bedre enn en andres? Er det på tide å bytte? Hvordan kan jeg vite hva som er best? Hvorfor blir jeg ikke bedre og hvordan oppnår jeg best mulig fremgang?

Foto: Nicki Twang - www.twang.no

Foto: Nicki Twang - www.twang.no

Disse spørsmålene skaper lett forvirring for alle som prøver yoga. Når man ser seg rundt opplever man paradokser og motsetninger, intriger og skuffelser, verker og vondter over en form for praksis, lærere og stiler som kanskje ikke alltid lever opp til forventingene.

Husk at yoga er en form som skal hjelpe oss å bedre forstå formen av vårt eget sinn. Hvordan det opererer, hvordan det er satt sammen og hva som er den grunnleggende støtten i sinnet. Når man lykkes med (sier de klassiske tekstene) går man over i det formløse.

Prøv derfor å møte ditt eget sinn i den type yoga du trener. Gir det gode rammer for å bedre forstå, takle og balansere dette rastløse sinnet vi besitter? Kan jeg se min iboende rastløshet og hvordan jeg styres av forventinger og flyktige resultater? Da blir det litt lettere å lande selve opplevelsen av yoga.

Yoga handler om å finne stabilitet og klarhet. Når vi lykkes med det, kommer vi nærmere yoga. Til tider er livet forferdelig utfordrende og vanskelig, men siden yoga er tidløst og bare er, betyder det at når vi kommer nærmere denne skarpe klarheten i hverdagen, da treffer vi blink, da blir det litt lettere å hvile i yoga.

For å endelig komme dit hjelper det å bedre forstå alt det flyktige og rastløse i sinnet som forstyrrer. At vi faktisk for det meste av tiden ikke er i en tilstand av yoga, - men når vi først kommer nærmere, merker vi en glede og indre klarhet som foredler og løfter oss. Den opplevelsen er viktig å ivareta, beskytte og utvikle. For jo mer vi rommer det blir det lettere å nærme seg dette indre formløse og tidløse som er yoga. Som gir frihet fra lidelse og smerte, hjelper oss å finne handlingskraft i hverdagen og gir oss en klar opplevelse av livet.

Det er yoga kort oppsummert. Å finne klarhet, glede og harmoni i hverdagen, tross livets alle utfordringer. Så må de ulike former av yoga vi praktiserer og utøver lede oss til klarhet og innsikt i vårt eget sinn. Da blir yoga det klare lyset det er som vekker innsikt og forståelse i eget liv og hverdag.

Beste ønsker om en god yogapraksis fra alle oss i Nøsen Teamet.

Comment

Share